21.06.2021
Корисне

ЯК ЗНАЙТИ ГАРНИЙ ПЕРСОНАЛ ДЛЯ СВОГО КАФЕ АБО РЕСТОРАНУ? ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ

ЯК ЗНАЙТИ ГАРНИЙ ПЕРСОНАЛ ДЛЯ СВОГО КАФЕ АБО РЕСТОРАНУ? ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ
Відомо, що для якісної роботи будь-якого ресторану потрібен кваліфікований персонал. І попри високий рівень безробіття у нашій країні, труднощі в пошуку хороших працівників – не рідкість. Сьогодні ми ділимось практичними порадами у сфері ресторанного бізнесу, а саме: як і де знайти персонал для свого кафе чи ресторану, щоб надавати високоякісні послуги у сфері харчування та обслуговування.

Можливість навчатись

Ви можете запропонувати своїм співробітникам додаткове навчання. Для цього доведеться докласти деяких зусиль, але результат приємно вас здивує. Наприклад, організовуючи періодичні майстер класи у кулінарній школі, ви даєте можливість покращити навички своїх працівників, вдосконалитись у професійній сфері. Дана порада стосується як навчання персоналу кулінарному мистецтву, так і якісному обслуговуванню клієнтів.

Пропозиція кар'єрного зростання

Звичайно, що кожна людина, обираючи роботу, замислюється над тим, які перспективи її чекають у майбутньому. Тому пропозиція просування кар'єрною драбиною – вагомий аргумент, що стосується як реалізації працівника у професії, так і підвищення його заробітної плати.

Соціальні мережі

Соціальні мережі є потужним інструментом з численною кількістю користувачів, серед яких знайдуться майбутні працівники вашого кафе чи ресторану. Але, перед тим як ви поділитесь вакансією в одній із соціальних мереж, переконайтесь, що профіль вашої бізнес сторінки достатньо заповнений і постійно оновлюється. Так ви можете створити привабливу вакансію, на яку ймовірно відгукнеться досвідчений і кваліфікований працівник. Для того, щоб охочих було більше – запишіть креативне відео звернення, у якому розповісте про умови праці у вашому закладі, його особливості та переваги для працівників.

Культура ресторану

Якщо ви бажаєте, щоб члени вашої команди відповідали необхідним професійним навичкам, у такому випадку потрібно ознайомити персонал з культурними традиціями та цінностями, які стануть основною концепцією закладу. Що стосується культури у спілкуванні, необхідно встановити певні правила у внутрішніх відносинах персоналу, обслуговуванні клієнтів тощо.

Самостійний підбір персоналу

Звичайно, сьогодні підбором персоналу займаються відповідні рекрутингові фірми, які є досвідченими спеціалістами у даній сфері. Проте, «живий» контакт роботодавця і претендента дозволяє провести повномасштабну оцінку кандидатів: дізнатись про їхній рівень обізнаності та володіння навичками, культуру спілкування, освіту, риси характеру тощо. Тому кожен дбайливий власник, зацікавлений у процвітанні свого кафе чи ресторану, обов'язково повинен сам обирати персонал або ж хоча би приймати у цьому участь.

Досліджуйте різні ринки праці

Наприклад, якщо у вашому закладі найбільше «кипить» робота в обідній чи вечірній час, і вам катастрофічно не вистачає робочих рук – запропонуйте роботу людям, яких цікавить неповна зайнятість. Наприклад, це можуть бути мами, діти яких знаходяться на навчанні у школі, або студенти, що шукають додатковий заробіток у час, вільний від навчання.

Оцініть переваги працевлаштування у вашому закладі

Для того, щоб пошук та підбір персоналу були швидкими та результативними, потрібно переглянути рівень заробітної плати ваших працівників, а також компенсаційний пакет. Пакет конкурентних переваг позитивно вплине на ваш ресторан, тому що стимулюватиме співробітників до якісної роботи. Підхід може бути дещо нетрадиційним. Наприклад, сертифікат на одноразове безкоштовне відвідування басейну, безкоштовне харчування, додаткові вихідні тощо. Бо, як відомо, задоволені клієнти – результат роботи задоволеного персоналу, що прямо пропорційно впливає на дохід ресторану.

Анкетування

Запровадьте анкетування усіх охочих отримати роботу у вашому ресторані чи кафе. І тоді, коли у вас в майбутньому виникне потреба у пошуку, підборі персоналу, ви зможете легко знайти когось із потенційних кандидатів на потрібну вакансію, маючи контактні дані цієї особи. Таким чином, вам легко вдасться уникнути форс-мажорних ситуацій у робочому процесі.

Сучасним власникам бізнесу треба приділяти велику увагу якісному підбору персоналу, знаходити нові підходи та ідеї для того, щоб залучити до свого закладу дійсно кваліфікованих працівників.