16.11.2021
Корисне

Чи безпечна шокова заморозка? Розвінчуємо міфи

Чи безпечна шокова заморозка? Розвінчуємо міфи

Технологія шокової заморозки з’явилася в США на початку 50-х років минулого століття. Тоді ця технологія стала революційною та дозволила вирішити проблему, пов’язану із  псуванням продуктів через неправильне зберігання. Хоча прискорена заморозка винайдена вже більше 60 років тому, в наш час багатьох людей переслідують стереотипи про те, що продукція, заморожена у такий спосіб, втрачає корисні властивості, а особливо “пильним” навіть здається, що вона може нашкодити. З’ясувати, чи це дійсно так, нам допоможуть прості факти, про які йтиме мова далі.

 

Що таке шокова заморозка?

В основі технології шокової заморозки лежить ідея прискореного заморожування за допомогою спеціальних камер. Не вдаючись у подробиці, опишемо принцип роботи камер шокової заморозки. Стіни, стеля та підлога камер шокової заморозки складаються з теплоізоляційних панелей, всередині міститься компресор, завдяки якому температура в камері може знижуватися до -40 градусів за Цельсієм. Холодне повітря за допомогою вентиляторів рівномірно обдуває продукт, що заморожується, завдяки чому він охолоджується до -18 °C не швидше ніж за 4 години. Як бачимо, у технологічному процесі просто немає ланок, які могли б зробити продукт менш корисним чи небезпечним для здоров’я. Далі ми розглянемо найпоширеніші міфи про шокову заморозку.

 

Поширені міфи про шокову заморозку

Міф №1. При шоковій заморозці втрачається якість продукту

Насправді – це не так, і цьому факту є наукове підтвердження. При будь-якому заморожуванні всі рідини, що містяться в продукті, переходять з рідкого стану у твердий, при цьому розширюючись, тобто відбувається процес утворення кристалів льоду, які так чи інакше можуть руйнувати структуру продукту. І тут ми наблизились до розв’язки: чим швидше відбуватиметься процес заморожування, тим менший розмір матимуть кристали льоду і в результаті вплив на волокна продукту буде мінімальним. За умови правильної дефростації відрізнити раніше заморожений шоковим методом продукт від охолодженого досить складно.

 

Міф №2. Шокова заморозка – це шкідливо

Можливо, цей міф пов’язаний з уявою людей про те, що шокова заморозка передбачає безпосередній контакт продукту з кріоагентами, які можуть бути небезпечними для здоров’я, проте на початку статті ми пояснили, що продукт у камерах шокової заморозки контактує лише з холодним повітрям. Більше того, висока швидкість заморожування зменшує час існування сприятливого середовища для розмноження бактерій та мікроорганізмів. Завдяки цьому продукти шокової заморозки можуть зберігатися досить тривалий час та не потребують при цьому ніяких консервантів, стабілізаторів та інших добавок.

 

Міф №3. Свіжий продукт завжди краще, ніж заморожений

Як подовжити термін зберігання свіжого продукту без заморожування? Відповідь очевидна: додати консервант чи іншу речовину, яка зупинить псування продукту. Продукція шокової заморозки не містить жодних добавок та зберігає свій оригінальний склад. У випадку з продуктами рослинного походження (овочі, фрукти, ягідні пюре та ін.) заморожені продукти можуть бути більш корисними, оскільки в більшості випадків заготівля відбувається в сезон дозрівання, що знижує ймовірність в їхньому складі високого рівня нітратів чи інших стимуляторів росту.

 

Переваги шокової заморозки

 

Шокова заморозка має ряд переваг, які є важливими не тільки для кінцевого споживача, але й для бізнесу:

  • завдяки швидкому замороженню продукт майже не втрачає вологу, що дозволяє краще зберегти вагу продукту;
  • зберігаються органолептичні властивості продукту: запах, смак, колір, форма;
  • біохімічний склад продукту не порушується, зберігаються вітаміни та мікроелементи;
  • відсутнє сприятливе середовище для розвитку бактерій;
  • дозволяє зберігати не тільки напівфабрикати, але й вже готові страви;
  • збільшується термін зберігання продукту.

Шокова заморозка є одним з найважливіших винаходів у сфері харчової безпеки, без якого важко уявити харчову промисловість в її сучасному стані. Ця технологія дозволяє не тільки тривалий час зберігати продукцію без псування, а й безпечно транспортувати її на тисячі кілометрів навіть в іншу точку земної кулі.

Підводячи підсумок, варто зазначити, що шокова заморозка не здатна покращити продукт, якщо сировина, що заморожується, була неякісною, вона такою ж і залишиться в замороженому стані. Продукція компанії Art of Cooking сертифікована за міжнародним стандартом харчової безпеки ISO 22000: 2018, тож ви можете бути впевнені в її якості на 100%.